Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar –

handbal fete gimnaziu – faza judeţeană

 

Sâmbătă 29.03.2014, în cadrul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar, s-a desfăsurat etapa judeţeană la handbal fete gimnaziu, începând cu orele 09:00. Competiţia s-a desfăsurat în sala de sport a Şcolii Gimnaziale Drăgutesti.                                                             

În această fază a competiţiei s-au întalnit 9 echipe repartizate în două grupe în urma tragerii la sorţi: în prima grupă au fost repartizate 4 echipe, în a doua grupă au fost repartizate 5 echipe.

Echipa Şcolii Gimnaziale Dumbrăveni (antrenor profesor Cosmin Covrig) a jucat în a doua grupă alături de Glogova, Motru, Cărbunesti si Drăguţesti. Fetele noastre au câstigat partidele:

ØDumbrăveni – Glogova: scor 10-0;

ØDumbrăveni – Motru: scor 10-5;

ØDumbrăveni – Cărbunesti: scor 6-3;

ØPartida Dumbrăveni – Drăguţesti a fost pierdută de fetele noastre la un punct diferenţă (scor 12-13).

La finalul competiţiei, echipa Şcolii Gimnaziale Dumbrăveni s-a clasat pe locul IV.

Felicitări fetelor! Sunteţi CAMPIOANELE noastre!

 

 

                     Profesor Covrig Cosmin

Handbal gimnaziu „MEDIUL RURAL - OLIMPIADA NAŢIONALĂ

A SPORTULUI ŞCOLAR -  ETAPA LOCALĂ”

 


Competiţia de handbal fete şi băieţi, face parte din Calendarul Sportiv al anului şcolar 2013-2014 şi s-a desfăşurat vineri 14.02.2014  la Şcoala Gimnazială Muşeteşti, în cadrul  Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar – Etapa locală, unde au participat echipe de handbal fete şi băieţi ale unităţilor şcolare din mediul rural.  Echipa de handbal fete şi băieţi a  Şcolii Gimnaziale Dumbrăveni, Crasna este antrenată de profesorul  de educaţie fizică şi sport Covrig Cosmin.

Câştigătoare a acestei faze a fost echipa de handbal fete a Şcolii Gimnaziale Dumbrăveni (Locul I), iar echipa de handbal băieţi a şcolii noastre a  câştigat Locul II.

Echipa de handbal fete a Şcolii GimnazialeDumbrăveni îndrumată de profesor Covrig Cosmin s-a calificat la faza pe judeţ a Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar ce se va desfăşura la Drăguţeşti.

 

 

                        Prof. Covrig Cosmin

 

 

 

Avem elevi talentati si la Scoala Gimnaziala Dumbraveni!!!

 

 

Un joc inteligent pentru oameni inteligenti

Sâmbătă, 25 ianuarie 2014, la Scoala Gimnazială Musetesti s-a organizat Campionatul de Sah. Competiția a reunit foarte multi elevi proveniți de la scoli primare si gimnaziale din judetul Gorj. Scoala Gimnazială Dumbrăveni, Crasna a participat la această competiție de sah, participarea fiind un real succes pentru noi.

Este remarcabilă prezenţa elevei Alexandra Rîncă, elevă în clasa a VII-a de la Scoala Gimnazială Dumbrăveni, Crasna. Alexandra a obtinut maximum de puncte si s-a clasat pe locul 1.

Felicitări campioanei noastre !!! Felicitări, Alexandra Rîncă!

 

Profesor Cosmin Covrig

 

Olimpiada Națională a Sportului Scolar la Sah–

un real succes pentru Scoala Gimnazială Dumbrăveni

 

Scoala Gimnazială "Sf. Nicolae" Tg-Jiu a găzduit, sâmbătă, 18 ianuarie 2014, faza județeană a Olimpiadei Sportului Scolar la Sah, competiție rezervată elevilor din învățământul primar si gimnazial. Întrecerea a fost organizată de Inspectoratul Scolar Județean Gorj.

Scoala Gimnazială Dumbrăveni, Crasna a fost reprezentată cu succes la această competiție de către eleva Alexandra Rîncă (elevă în clasa a VII - a), sub îndrumarea profesorului Cosmin Covrig, eleva obținând locul 3 la fete, având acelasi număr de puncte cu cele clasate pe locurile 1 si 2.

Felicitări, Alexandra! Esti campioana noastră!

 

 

ÎN ASTEPTAREA LUI MOS CRĂCIUN

 

Cea mai asteptată sărbătoare a copiilor îsi are farmecul în însusi personajul principal: Mos Crăciun. Lista către acesta este deschisă tot anul, dar cu cât se apropie decembrie, copiii sunt mai cuminti si mai ascultători ca să primească tot ce si-au dorit. Elevii claselor I-III, Scoala Gimnazială Dumbrăveni, îndrumati de d-na profesor Covrig Rodica, au organizat o serbare care s-a desfăsurat în sala de clasă. Cu emotia sufletului pur în asteptarea momentului culminant, ei au spus poezii, au cântat, au dansat. Părintii, bunicii, invitatii au savurat evenimentul, fiind încântati de voiosia micutilor. Dumnealor au fost la fel de încântati când au văzut frumusete de Mos , chipes în haina lui de secole. Toti s-au făcut roată în jurul lui si   l-au asigurat că merită cadourile din sacul încărcat.

La sfârsitul serbării, în sunet cald de colind, copiii au plecat cu darurile în brate fiind convinsi că Mos Crăciun va veni si în anul următor!

 

        Prof. înv. primar Rodica Covrig

 

 

 

Al doisprezecelea an scolar de schimburi cu prietenii francezi

 

   Scoala Gimnaziala Carpinis are relatii de colaborare cu Scoala Elementara “Françoise Dolto” din localitatea Saint-Florent des Bois, departamentul Vendée, Franta, incepand din anul scolar 2002-2003. Pe 30 august 2008 s-a oficiat infratirea celor doua scoli prin documentul semnat de d-l Zgripcea Vasile, directorul de atunci, si de  d-l Christophe Blanchard, directorul scolii din Franta. Aceasta s-a realizat odata cu infratirea comunei Crasna cu Saint-Florent des Bois in timpul vizitei unui grup de cetateni in localitatea franceza.

       M-am ocupat personal de schimburile dintre cele doua scoli in fiecare an, prin colaborarea cu d-l Christophe Blanchard, dar si prin indrumarea elevilor de la scoala noastra. In fiecare an s-a purtat o corespondenta prin scrisori intre elevii celor doua scoli. De asemenea, s-au facut schimburi de diferite obiecte confectionate de elevi, carti, reviste, fotografii etc., scoala noastra posedand o bogata colectie de astfel de lucruri.

       Anul acesta scolar, un numar de 28 de elevi din clasele a VI-a si a VII-a corespondeaza cu elevii din clasa CM2 de la scoala amintita. Saptamana aceasta, copiii au confectionat felicitari de Craciun si Anul Nou pe care deja le-am expediat in Franta.

       Copiii de la scoala noastra sunt foarte bucurosi sa corespondeze in limba franceza cu prietenii lor, dar si cei din Franta asteapta cu nerabdare vesti de la corespondentii lor romani. Fiecare copil impartaseste experiente, pasiuni, valori, dezvoltand astfel sentimentul apartenentei comune la Uniunea Europeana si intelegand mai bine ca ei trebuie sa se formeze ca cetateni europeni.

        Atasam cateva poze pe care le-am facut in timpul vizitei la Scoala Elementara “Françoise Dolto” din Saint-Florent des Bois, Franta, in august 20212.

 

                                                       Prof. IRINA  NITESCU

                                                  Scoala Gimnaziala Carpinis

"ROMÂNIA-I ŢARA MEA!"

Ziua de 1 Decembrie 1918 marchează bilanţul luptei românilor pentru întregire statală, care vine să încununeze precedentele acţiuni ale fraţilor din Basarabia (9 aprilie 1918) şi Bucovina (15 - 28 noiembrie 1918). Poporul român a valorificat conjunctura internaţională creată în urma primului război mondial şi a ştiut să se afirme în contextul mişcării de eliberare a popoarelor şi al victoriei principiului naţionalităţilor în Europa.

De sute de ani, poporul român râvnea să trăiască într-o singură tară: ROMÂNIA. De aceea n-a uitat niciodată fapta lui Mihai Viteazul care în 1600, zdrobind pe dusmani, a unit Tările Române. Iubindu-si cu ardoare pământul pe care trăia, iubindu-si patria si râvnind întotdeauna să trăiască liber, poporul român a stiut să lupte si să se sacrifice pentru acest măret ideal. Statul român unitar, în granitele lui firesti s-a format prin lupta si jertfa românilor de pretutindeni. Alba Iulia a devenit simbolul acestei Uniri.

1 Decembrie este Ziua Naţională a României. Şi noi, românii trebuie să simţim româneşte şi să cunoaştem semnificaţia acestui eveniment. Scolarii trebuie învăţaţi că istoria neamului românesc este ea însăşi o lecţie de viaţă, voinţă şi iubire!     

            “Vesnicia s-a născut la sat!” spunea poetul Lucian Blaga. Satul românesc este acela ce poartă peste ani traditia portului, cântecului si dansului popular. Cât timp le cunoastem si le transmitem din generatie în generatie vom rămâne vesnic: români. Cântecul popular ne reprezintă asa cum am fost si suntem: frati uniti pe glia aceasta scăldată de sânge, pe meleaguri îndrăgite de tărani si conducătorii lor.      

            Ziua de 1 Decembrie este ziua în care s-a făcut dreptate. Este ziua în care au cântat toti românii într-un glas: Ziua Unirii!

 

La mulţi ani, prieteni!

La mulţi ani români de aici şi de pretutindeni!

Fie ca anul care vine să aducă-un mândru soare

Să deschidă o cale nouă de mari fapte roditoare

Pentru neamul românesc.

 

 

                                               Profesor învătământ primar:

                                               Rodica Covrig

A HALLOWEEN

FUNNY DAY

 

Halloween-ul (sau Hallowe'en) se celebrează în noaptea de 31 octombrie. Se organizează petreceri mascate, majoritatea măstilor trebuind să aibă un aspect lugubru. Astfel, la o petrecere de acest fel întâlnesti vrăjitori si vrăjitoare, stafii, zombi, vampiri, vârcolaci, zgripturoaice si alte personaje înfricosătoare. Sunt folosite felinare confectionate din dovleci scobiti în interior, cu ochi, gură si nas.

Halloween este o sărbătoare adorată de copii, întrucat cei mici au posibilitatea de a se costuma, de a colinda si de a participa la petreceri distractive. Chiar dacă Ziua Păcălelilor este abia pe 1 Aprilie, nu există niciun motiv pentru care nu ai putea împrumuta ideea farselor si a insera păcălelile printre activitătile de Halloween. Fă-ti copilul complice si învată-l să facă câteva farse nevinovate celor dragi, inspirate din tematica acestei sărbători distractive!

Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat, care reprezintă Lanterna lui Jack.

              Profesor învătământ primar: Rodica Covrig

 

 

Legenda Halloween-ului

 

 

 

În ciuda originilor sale si a faptului că este legat de sărbătoarea Tuturor Sfintilor, Halloween-ul este încă înconjurat de o aură de mister  datorită miturilor sale. Cum se întâmplă că în aceasta perioadă din an, cu totii suntem fascinati de povesti înfricosătoare?

Unul dintre cele mai populare mituri de Halloween este în mod sigur cel legat de felinare sculptate în dovleci numite de americani “Jack-o-lantern”. Aceste felinare erau făcute la început din napi, pentru ca apoi să se folosească dovlecii.

Desigur că există si un mit în spatele acestui obiect  care trebuie să existe în fiecare casă în noaptea de Halloween. Acest mit izvorăste dintr-o veche legendă irlandeză care spune că a fost odată un fermier bătrân si avar numit Jack Zgârcitul. Acesta era zgârcit, cartofor si avea un temperament foarte urât.

Se spune că el a păcălit diavolul să se catere într-un copac si apoi l-a prins acolo sculptând o cruce pe trunchiul copacului. Diavolul, înfuriat, pentru a se răzbuna l-a blestemat pe bătrânul Jack să cutreiere pentru totdeauna pământul, fără să poată intra vreodată în iad sau în rai. Singurul lucru pe care i l-a îngăduit diavolul a fost să poarte cu el un felinar sculptat într-un dovleac care să îi lumnineze calea.

Pisicile negre sunt de obicei asociate cu mitul vrăjitoarelor care în noaptea de Halloween îsi iau zborul pe mătură si pleacă în căutare de copii. Multi oameni cred încă în acest mit, însă el este doar o poveste din bătrâni. Copiii din ziua de azi iubesc ideea de a se costuma în fantome si vrăjitoare tocmai pentru a onora acest mit.

Colindul “Ne dati ori nu ne dati!?” reprezintă unul din ritualurile în care copiii îsi pot lăsa imaginatia să zburde, se pot costuma în ceea ce îsi doresc si îsi pot înspăimânta vecinii. Acest obicei este legat de mitul care spune că în această noapte poti transforma străinii în prieteni atâta timp cât îi convingi să îti dea dulciuri.

 

Profesor învătământ primar,

Rodica Covrig

 

                     

 

 

 

         În data de 28. 10. 2013 , la Gradinița Cărpiniș a avut loc una dintre cele doua etape ale concursului național  *Vreau sa fiu Olimpic*, la care au participat o parte din preșolarii nostrii.

          După cum era și normal, emoțiile și-au făcut simțită prezența,dar am reusit să le punem stapânire  și răsplata muncii nu a întârziat  să  apară.

          Preșcolarii au tratat subiectele cu un grad ridicat de seriozitate, cu o concentrație sporită , fiind premiați pe masura rezultatelor obținute.

 

 

Profesor Învățământul Primar

Mihăilă  Gabriela

         

       Cu toții  stim că petrecerile sunt favoritele copiilor și un bun prilej de a petrece cât mai mult timp împreună. Apropiindu-se marea sărbătoare a Haloween-ului ne-am gândit să organizăm o petrecere în grădinița noastră.

        Astfel ,copilaşii de la Grădiniţa Cărpiniș au participat cu mare entuziasm la sărbătoarea de Halloween organizată special pentru ei. N-au lipsit ingredientele unei petreceri reuşite:  muzică, dans, jocuri, baloane, dulciuri,  decoratiuni specifice sărbătorii.

          Pentru parada costumelor prichindeii s-au deghizat în personajele lor preferate,iar nelipsiții dovleți au fost pregătiți cu multă răbdare.

 

 

Profesor Invățământul Preșcolar

Mihăilă Gabriela

 

Link-uri utile

Contact

Phone:0253/474122

Email:scgeneralacarpinis@yahoo.com

Web:scoalageneralacapinis.jimdo.com